Контакт телефон: 022/628-718

е-mail:ustanovasremsm@gmail.com

XXV ФЕСТИВАЛ БЕСЕДНИШТВА „Sirmium lux verbi – Сирмијум светлост речи“

By 12/04/2017Vesti

Обележавајући четврт века неговања ораторског умећа и одајући почаст племенитој идеји, покретачима и посвећеницима говорништва,     ФЕСТИВАЛ  БЕСЕДНИШТВА „Sirmium lux verbi – Сирмијум светлост речи“, блистао је светлошћу победничких беседа.

По одлуци Одбора Фестивала овогодишње беседништво је имало ревијални карактер, те је одабиром најбољих награђених беседа претходних двадесетичетири године, постало светковина речи достојна значајног Јубилеја .

Фестивал је почео уобичајеним звуцима фанфаре и аутентичном химном, Првом Питијском Пиндаровом одом у интерпретацији Александре Падров, вокалне солисткиње Радио-телевизије Војводина.

У част Фестивала уводну беседу ,, Може ли реч да васкрсне’’ написала је Јелена Недић, коју је казивао  глумац Владимир Балашћак.

Јубиларни Фестивал је у име покровитеља, Града Сремска Митровица, отворила  заменица градоначелника – Светлана Миловановић.

Како је Фестивал „ Sirmium lux verbi – Сирмијум светлост речи’’, првоосновани фестивал беседништва у модерно доба на нашим просторима, а изнедрен у тешким и бурним временима, организатор и Одбор Фестивала су посебну захвалност исказали  дугогодишњим сарадницима, менторима , професорима и беседницима који су неговали реторику и истрајавали у мисији лепоречја…а, пре свих :

* проф. др Николи Мојовићу (Правни  факултет Универзитета  у Бања Луци);

* професорки и менторки Факултета уметности у Приштини, са седиштем у Звечану и Интернационалног  Универзитета у Новом Пазару, департман у Нишу, Андријани Виденовић ;

* менторки Драмско-рецитаторског студија  Културног центра Врбас, Весни Ђилас;

* професорки реторике и менторки Правног  факултета Универзитета Унион у Београду Светлани Градинац;

* ментору студија ,,Калиопа’’ Центра за културу ,,Сирмиумарт’’ Александру Крстајићу;

* највернијем беседнику који је 10 година представљао Војну академију,  потпуковнику  Вељку Бићковићу.

У Категорија А – Ауторске бесиде- наступило је  шест беседника.

 1. Стефан Драгићевић , представник Правног факултета Универзитета Унион у Београду, који је на XXIV фестивалу освојио II награду у категорији Еx tempore са беседом НИЈЕ СВЕ ПРОПАЛО! ЈОШ УВЕК НАДЕ ИМА!
 2. Глигорије Марковић, представник Богословсог факултета у Београду, и победник XV фестивала у категорији Aуторске бесиде, казивао је беседу АРИСТОКРАТИЈА ДУХА ИЛИ  СТРАХ ОД ЕЛИТИЗМА.
 3. Урош Павлов, студент Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду на XXI фестивалу освојио је награду публике и I награду у категорији Ауторске бесиде, а 2015.  на XXIV фестивалу – награду Адвокатске  канцеларије ,,Левајац“ и I награда у категорији Аторске беседе. Говорио је беседу У КУЛТУРИ ЈЕ СПАС.
 4. 4. Радован Перовић, студент Правног факултета Универзитета у Београду, победник XXII фестивала  а   на XXIII  фестивалу  у категорији Ауторске бесиде, казивао је беседу МАЈКА ХРАБРОСТ.
 5. Оливера Шево, представница Правног факултета Универзитета у Бања Луци , говорила је ауторску беседу са којом је освојила III  награду на XXIV фестивалу

ВИСОКО ТИ СВУД  У  НАС  ГЛАВУ   ДИЖЕ ПРАЗАН    КЛАС.   

 1. Никола Радмановић, победник Фестивала беседништва осуђених лица AUDIATUR ET ALTERA PARS  – НЕКА СЕ ЧУЈЕ И ДРУГА СТРАНА, наступио је као гост ,  са беседом ТРАЖИМ ЧОВЕКА .

У  Категорији  Б – Интерпретација

 1. Прва је наступила гошћа, победница овогодишњег Фестивала осуђених лица, штићеница КПЗ Пожаревац, беседом Васе Поповића ПРОЛОГ (ПУТОВАЊА) –приче из белог света, Клара Пакаи Ференц.
 2. Представљајући Драмско-рецитаторски студио Културног центра Врбас, на XV фестивалу укатегорији Еx tempore, освојио је III награду. Беседу владике Николаја ОБРАЋАЊЕ    ЕВРОПИ , о Видовдану  у Лондону, казивао је   Милан Милутин.
 3. Студенткиња глуме Факултета уметности у Приштини – Звечан, победница је XIX и XX фестивала у категорији Интерпретације. На XXV фестивалу, беседу Владимира Јефтовића ОДБРАНА ГЛУМЕ , казивала је  Марија Кнежевић.
 4. На XVI фестивалу је дебитовао и освојио II награду у категорији Ауторске бесиде. Потом је на XXI фестивалу –освојио II награду, а на XXII фестивалу I награду у категорији Интерпретације. Беседом Матије Бећковића О СКРАЋИВАЊУ ЈЕЗИКА наступио је  Радован Сератлић.
 5. Представљајући Интернационални Универзитет у Новом Пазару, департман у Нишу 2010. освојио III награду , а 2012. победио у категорији Интерпретације. Своје беседничко умеће беседом Зорана Радмиловића ПИСМО ЈАЧЕМ показао је Милош Цветковић.
 6. Представник Центра за културу ,,Сирмијумарт’’ и миљеник пиблике, добитник III награде на XXIII фестивалу и II награде и Награде публике на XXIV фестивалу, беседном владике Николаја ДУША СРБИЈЕ наступио је Никола Станковић.
 7. Последња је наступала победница у категорији интерпретација, са III фестивала, одржаног 1994. године. На IX и X фестивалу наступала је као гост ревијалног програма. Јубиларни фестивал увеличала је беседом Нила Доналда  Волша  РАЗГОВОРИ  СА БОГОМАнђелика Симић .

У традиционалном, музичком сегменту Фестивала, уз клавирску пратњу  Невене Живковић, наступила је првакиња београдске опера и светских сцена  prima donna – Јадранка Јовановић.

Фестивал Победника, XXV фестивал ,,Sirmium lux verbi – Сирмијум светлост речи’’ био је својеврстан мултимедијални спектакл.

Славолуке Фестивалске капије, коју је по легенди о сирмијумској Златној капији израдио академски сликар Дамир Савић,  сценографски је осмислила и лед екранима употпунила  академска сликарка Татјана Марељ Зечевић.

Светлост речи пратили су светлосни ефекти, џинглови и ретроспектива 25 ораторских година кроз уметничке видео прилоге . Посебан сегмент и креативни искорак Јубиларног Фестивала био је кратки филм „Мој град“  који је на стихове Јасне Арбанас, уз музичку продукцију Нермина Рамаданија  реализовала Татјана Познић.

Фестивал је организовала Установа за неговање културе ,,СРЕМ“.

Покровитељи Фестивала су  Град Сремска Митровица и Секретаријата за културу,  информисање и односе са верским заједницама  Аутономне Покрајине Војводине.

За допринос Фестивалу и јубиларне изведбе , у име Одбора Фестивала  и организатора, ЗАХВАЛНИЦЕ  за светлоносне бесде –  уручио је  Директор Установе за неговање културе ,,Срем’’ Душан Дрча.

Поруком, да су речи огледало душе, те као и душа бесмртне… а да ће о нама једном судити по речима које смо клесали и у дела претварали, затворен је светлоносни ораторски круг од 25 година… Фанфаре су огласиле крај и позив за нове такмичарске и фестивалске сусрете.

Оставите коментар